
Česnek medvědí
Allium ursinum
Medvědí česnek byl hojně pěstován našimi předky v okolí starých slovanských hradišť. Je to vytrvalý cibulovitý druh byliny rozšířený v Evropě i Asii, ev. v Africe.
Medvědí česnek je léčivá rostlina, která roste v lužních a listnatých lesích. Má podobnou chuť a aroma jako klasický česnek, ale je jemnější a šťavnatější. Medvědí česnek obsahuje mnoho prospěšných látek, jako jsou vitamin C, B, železo, vláknina, draslík, sodík, jód, alicin a flavonoidy. Jeho vlastnosti jsou hodně ovlivněny místem sběru.
Obsah dle analytické chemie:
Alliiny (alkyleysteinové sulfoxidy): zejména methylalliin (methyl-L-(+)-cystein sulfoxid) a allylalliin (allyl-L-
(+)-cystein sulfoxid) a pravděpodobně jejich gama-glutamyl- konjugáty, které se snadno přeměňují na tzv. aliaceové oleje, například na dimethyldisulfid-mono-S-oxid, allicin (diallyl-disulfid-mono-S-oxid) a allylmethyl-disulfid mono-S-oxid a odpovídající dialkyldi- nebo oligosulfidy.
Popisované pozitivní účinky:
- – Působení jako přírodní antibiotikum, antioxidační, antibakteriální, baktericidní a fungicidní.
- – Upevňování imunity a stimulace tvorby bílých krvinek.
- – Pomoc při zánětlivých onemocněních, chřipce, rýmě, nachlazení, angíně a respiračních obtížích .
- – Snižování vysokého krevního tlaku a prevence krevních sraženin .
- – Podpora trávení a očisty organismu .
- – Léčba střevních problémů, jako jsou průjmy, zácpy nebo koliky.
- – Pozitivní účinky při cukrovce a rakovině.
Nežádoucí účinky:
Dosud nebyly popsány.
Užívání:
Medvědí česnek se dá sbírat jen krátce na jaře, nejlépe před kvetením. Při sběru je třeba být opatrný a šetrný k přírodě. Medvědí česnek se dá použít do různých pokrmů, jako jsou saláty, pomazánky, polévky nebo pesto. Je také možné jej sušit nebo nakládat do octa nebo oleje. Česnek medvědí se sbírá na jaře, nejlépe před kvetením. Lze jej použít čerstvý nebo zpracovaný do tinktur, šťáv nebo vína . Dále se také používá v kuchyni jako zelenina nebo koření. Má jemnou česnekovou chuť a aroma.
Extrakt Allium ursinum získaný subkritickou extrakcí vodou může být více vhodnější pro implementaci do potravinářských výrobků s použitím extraktu získaného např. macerací, neboť ten subkritický má několikanásobně vyšší obsah bioaktivních látek.
Literatura:
Sendl A. Allium sativum and Allium ursinum: Part 1. Chemistry, analysis, history, botany. Phytomedicine 1995; 4: 323–339.- Sobolewska D, Podolak I, Makowska-Wąs J. Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochem Rev. 2015;14(1):81-97. doi: 10.1007/s11101-013-9334-0. Epub 2013 Dec 25. PMID: 25774103; PMCID: PMC4352197.
- Stupar A, Šarić L, Vidović S, Bajić A, Kolarov V, Šarić B. Antibacterial Potential of Allium ursinum Extract Prepared by the Green Extraction Method. Microorganisms. 2022 Jul 6;10(7):1358. doi: 10.3390/microorganisms10071358. PMID: 35889077; PMCID: PMC9325287.
- Amagova Z, Matsadze V, Kavarnakaeva Z, Golubkina N, Antoshkina M, Sękara A, Tallarita A, Caruso G. Joint Cultivation of Allium ursinum and Armoracia rusticana under Foliar Sodium Selenate Supply. Plants (Basel). 2022 Oct 20;11(20):2778. doi: 10.3390/plants11202778. PMID: 36297801; PMCID: PMC9607992.
- Stanisavljević N, Soković Bajić S, Jovanović Ž, Matić I, Tolinački M, Popović D, Popović N, Terzić-Vidojević A, Golić N, Beškoski V, Samardžić J. Antioxidant and Antiproliferative Activity of Allium ursinum and Their Associated Microbiota During Simulated in vitro Digestion in the Presence of Food Matrix. Front Microbiol. 2020 Dec 1;11:601616. doi: 10.3389/fmicb.2020.601616. PMID: 33335521; PMCID: PMC7736176.
- Krstin S, Sobeh M, Braun MS, Wink M. Tulbaghia violacea and Allium ursinum Extracts Exhibit Anti-Parasitic and Antimicrobial Activities. Molecules. 2018 Feb 2;23(2):313. doi: 10.3390/molecules23020313. PMID: 29393867; PMCID: PMC6017524.
- Bodó A, Farkas Á, Nagy DU, Rudolf K, Hoffmann R, Kocsis M, Morschhauser T. Soil Humus, Iron, Sulphate and Magnesium Content Affect Nectar Traits of Wild Garlic (Allium ursinum L.). Plants (Basel). 2021 Mar 22;10(3):597. doi: 10.3390/plants10030597. PMID: 33810174; PMCID: PMC8004594.
- Rankovic M, Krivokapic M, Bradic J, Petkovic A, Zivkovic V, Sretenovic J, Jeremic N, Bolevich S, Kartashova M, Jeremic J, Bolevich S, Jakovljevic V, Tomovic M. New Insight Into the Cardioprotective Effects of Allium ursinum L. Extract Against Myocardial Ischemia-Reperfusion Injury. Front Physiol. 2021 Jul 30;12:690696. doi: 10.3389/fphys.2021.690696. PMID: 34393815; PMCID: PMC8361798.
- Bagiu RV, Vlaicu B, Butnariu M. Chemical composition and in vitro antifungal activity screening of the Allium ursinum L. (Liliaceae). Int J Mol Sci. 2012;13(2):1426-1436. doi: 10.3390/ijms13021426. Epub 2012 Jan 30. PMID: 22408399; PMCID: PMC3291968.
- Kurnia D, Ajiati D, Heliawati L, Sumiarsa D. Antioxidant Properties and Structure-Antioxidant Activity Relationship of Allium Species Leaves. Molecules. 2021 Nov 26;26(23):7175. doi: 10.3390/molecules26237175. PMID: 34885755; PMCID: PMC8659087.
- Janeczko Z, Sobolewska D, Podolak I. Pregnadienolone glycoside from wild garlic Allium ursinum L. Acta Pol Pharm. 2000 Mar-Apr;57(2):131-3. PMID: 10934793.
- Stefanowicz AM, Kapusta P, Stanek M, Rola K, Zubek S. Herbaceous plant species support soil microbial performance in deciduous temperate forests. Sci Total Environ. 2022 Mar 1;810:151313. doi: 10.1016/j.scitotenv.2021.151313. Epub 2021 Oct 29. PMID: 34756898.