Dieta při jaterních onemocněních
. VHODNÉ POTRAVINY A NÁPOJE:
- čaj a/nebo olej z ostropestřce mariánského
- syrová strava – ovocné a zeleninové saláty a šťávy
- libové maso, nízkotučné mléčné výrobky
- mořské ryby, olej, zakysané mléčné výrobky
- neostré koření (bylinky), luštěniny
- včerejší pečivo, vláknina, voda, ovocný čaj
ZE STRAVY VYLOUČIT:
- alkohol, bonbony s likérem, hroznový cukr
- tučná nebo smažená jídla, ořechy, semena
- tučné maso a uzeniny, paštiky
- Paralen, masox, sójová omáčka, ocet
OMEZIT:
- kravské mléko a výrobky z něj (tučné)
- pečivo, sycené limonády, káva, sůl, kokos
- čokoláda, moučníky z tučného těsta, tučné krémy
- pobyt v zakouřeném prostředí, nadýmavé pokrmy