|
žiočišné produkty |
rostlinné produtky |
A |
červené ovoce a zelenina (mrkev) |
mléko, ryby, játra |
B1 |
vepřové maso, ryby, mléko |
celozrnné pečivo, čočka, fazole, brokolice, houby |
B2 |
kuřecí játra, vepřivé maso, ryby, mléko |
hrách, čočka, fazole, kapusta, brokolice, houby |
B3 (Niacin) |
telecí játra, zvěřina, hovězí maso, drůbež |
celozrnné pečivo, hrách, čočka, fazole, houby, sezamová semínka, arašídy |
B5 (kyselina panthenolová) |
vepřová játra, hovězí maso, mléko, vejce, ryby |
celozrnné pečivo, hrách, čočka, fazole, houby, květák, brokolice, meloun, ořechy |
B9 (kyselina listová) |
Vejce, játra |
Celozrnné pečivo, sója, rajčata, ořechy, saláty |
B12 |
ryby, maso, mléko, vejce |
nevyskytuje se |
C |
nevyskytuje se |
Paprika, fenykl, zelí, petržel, mnoho druhů ovoce |
E |
nevyskytuje se |
rostlinné oleje (slunečnicový, olivový, paprika ovoce, semna |
K |
játra, maso, mléko, vejce |
pažitka, listový salát, rostlinné oleje, saláty |
Poznámky k některým vitamínům:
B12
Člověk jej nedokáže syntetizovat, je tedy závislý na jeho příjmu potravou.
Podílí se spolu s kys. listovou (a jinými látkami) na krvetvorbě.
C
Zhruba třetina lidí nemá dostatečný příjem vitamínu C.
Je důležitý pro fungování imunitního systému.
Je rovněž důležitým antioxidantem.
D
Převážně vzniká z 7-Dehydrocholesterolu po expozici kůže slunečnímu záření.
Jeho nedostatek je nejčastější hypovitaminózou v západní společnosti a často vede k řídnutí kostí (osteoporóze).
E
Jeho účinky jsou spojovány s jeho antioxidačním působením.
Kys. listová
Její nedostatek je druhou nejčastější hypovitaminózou v západní společnosti.
Je důležitá pro krvetvorbu.