Zdroje vitamínů v potravě

 

 

žiočišné produkty

rostlinné produtky

A

červené ovoce a zelenina (mrkev)

mléko, ryby, játra

B1

vepřové maso, ryby, mléko

celozrnné pečivo, čočka, fazole, brokolice, houby

B2

kuřecí játra, vepřivé maso, ryby, mléko

hrách, čočka, fazole, kapusta, brokolice, houby

B3 (Niacin)

telecí játra, zvěřina, hovězí maso, drůbež

celozrnné pečivo, hrách, čočka, fazole, houby, sezamová semínka, arašídy

B5 (kyselina panthenolová)

vepřová játra, hovězí maso, mléko, vejce, ryby

celozrnné pečivo, hrách, čočka, fazole, houby, květák, brokolice, meloun, ořechy

B9 (kyselina listová)

Vejce, játra

Celozrnné pečivo, sója, rajčata, ořechy, saláty

B12

ryby, maso, mléko, vejce

nevyskytuje se

C

nevyskytuje se

Paprika, fenykl, zelí, petržel, mnoho druhů ovoce

E

nevyskytuje se

rostlinné oleje (slunečnicový, olivový, paprika ovoce, semna

K

játra, maso, mléko, vejce

pažitka, listový salát, rostlinné oleje, saláty

 

Poznámky k některým vitamínům:

 

B12

Člověk jej nedokáže syntetizovat, je tedy závislý na jeho příjmu potravou.

Podílí se spolu s kys. listovou (a jinými látkami) na krvetvorbě.

 

C

Zhruba třetina lidí nemá dostatečný příjem vitamínu C.

Je důležitý pro fungování imunitního systému.

Je rovněž důležitým antioxidantem.

 

D

Převážně vzniká z 7-Dehydrocholesterolu po expozici kůže slunečnímu záření.

Jeho nedostatek je nejčastější hypovitaminózou v západní společnosti a často vede k řídnutí kostí (osteoporóze).

 

E

Jeho účinky jsou spojovány s jeho antioxidačním působením.

 

Kys. listová

Její nedostatek je druhou nejčastější hypovitaminózou v západní společnosti.

Je důležitá pro krvetvorbu.