Dieta a režimová opatření při dyspeptických potížích


Dieta a režimová opatření při dyspeptických potížích
.

Co je to dyspepsie:
Dyspepsií se nazývá komplex příznaků, které provázejí poruchy trávení.Nejčastější příznaky jsou: nechutenství, nucení na zvracení nebo zvracení, nevolnosti, nadýmání, zácpa nebo průjem, hořká nebo kyselá chuť v ústech, pálení žáhy.Rozlišujeme dyspepsii horního typu (projevuje se zejm. pálením žáhy) a dolního typu (zejm. nadýmání, průjmy nebo zácpy).

Jak dyspepsie vzniká:
Dyspepsie může být projevem konkrétní nemoci (třeba vředová choroba), může být způsobena i jinou nemocí mimo trávicí trakt. U tzv. funkční dyspepsie pak objektivní příčina chybí.často bývá způsobena chybami ve stravování a/nebo v životosprávě. Dyspepsie je také jedno z hlavních psychosomatických onemocnění (při stresu, depresích apod.).

Dieta a životospráva:
1. Úprava životosprávy a frekvence jídla.
Je třeba jíst častěji a menší porce. Vhodný je pravidelný režim, dostatek spánku.Omezit zdvihání břemen, pokud možno se nepředklánět. Mezi posledním jídlem a usnutím by měl být časový odstup. Nekouřit.

2. Vyloučení nevhodných potravin.
Obecně vyloučení dráždivých (např. kořeněných) a tučných jídel.


3. Nápoje
Nepít kávu, černý čaj, alkohol.

4. Psychika
Vyhýbat se stresu.